Изложба на чорапи и дантели

13.11.2010 20:06

Изложба на плетени чорапи и дантели открихме в Социално информационния център „Трите поколения“ на радомирския квартал „Върба“.

Те са изработени по проект„Ателие радомирско ръкоделие – традиции и модерна форма“  подкрепен от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ по програма „Живо наследство 2010″. Инициативата се финансира от фондация „Америка за България“.

18 деца от Върба  плетоха чорапи, калъфи за мобилни телефони и чанти под зоркия поглед на местни майсторки. Изработени бяха и няколко пана, които младежите оформили с царевична шума. Освен изложбата бе направена и демонстрация на седянка, в която  участваха 30 деца и 10 баби.

Всичко беше придружено с много песни и танци. Имаше и словесен фолклор. Заснет бе филм за радомирското ръкоделие и бе направена фотоизложба.

Целта на проекта, който приключва през октомври, е да съхранят, доразвият и популяризират радомирските плетива. По този начин ще се допълни цялостния национален радомирски костюм, необходим на самодейните колективи, и ще се претворят традиционните изделия в сувенири, твърдят от читалището.

—————

Назад



За връзка

Ателие Радомирско ръкоделие - традиции и модерни форми


Народно читалище Христо Ботев -1928

2405 ,гр.Радомир, кв."Върба"

пл."Трети март„


тел:0885929130

тел:0885959506